Legenda lacului Sfânta Ana
A fost odată ca niciodată un deal înalt pe locul actualului lac Sfânta Ana, cu un castel în vârf. Vizavizi de el, stâncile sterpe ale unui alt munte asediau cerul. Doi frați răi, Gáspár și Sándor, au construit un castel pe vârful celor doi munți. Aceștia erau în continuă competiție între ei, construindu-și castele de aur și argint.
Cu o ocazie, un călător bogat, care a sosit la castelul lui Sándor într-o frumoasă trăsură cu patru cai, i-a cerut stăpânului castelului o noapte de cazare. Contele lacom, după ce nu a reușit să-și convingă oaspetele să vândă trăsura invidiată, l-a câștigat la un joc de zaruri. Lăudându-se cu achiziția sa în fața contelui Gáspár, i-a propus un pariu că, dacă într-o zi nu va achiziționa o trăsură mult mai frumoasă și mai scumpă, îi va da averea fratelui său.
Gáspár a pus la cale un plan diabolic, să adune cele mai frumoase fecioare din satele din zonă și să le înhămeze în faţa trăsurii în loc de cai. În mai puțin de o jumătate de zi, se adunaseră sute de fete, cea mai frumoasă dintre ele fiind una pe nume Ana. Stăpânul castelului a ales-o mai întâi pe ea, apoi pe alte opt fete, și i-a înhămat în faţa trăsurii sale. Dar bietele creaturi nu au putut nici măcar să miște trăsura. Atunci contele Gáspár, în furia lui teribilă, a lovit cu biciul în cea mai frumoasă fată din faţă, care era Ana. Dumnezeu, auzind rugămințile Anei, care a căzut în genunchi de durere, a adus o judecată teribilă: pământul s-a mișcat, canalele cerului s-au deschis, iar castelele conților cei răi, cu turnurile lor, au căzut cu o mare prăbușire în abis. În locul lor, a doua zi, o mare întunecată a reflectat răsăritul soarelui.
Opt lebede înotau în apa lacului, apoi au venit la mal, s-au scuturat și s-au transformat din nou în fete. Cu toții s-au grăbit să se întoarcă acasă în satul lor, cu excepția Anei, care a construit o capelă pe malul lacului și și-a petrecut restul vieții în rugăciune tăcută. Oameni de pretutindeni veneau la micuța capelă pentru a se ruga cu sfânta fecioară Ana, iar după moartea ei, lacul a fost numit după ea Lacul Sfântei Ana.