fbpx

Băile Tuşnad

Staţiunea Băile Tuşnad, este una din cele mai frumoase staţiuni montane nu numai din judeţul Harghita, dar şi din ţară şi este cunoscută şi sub denumirea de „Perla Harghitei”. Staţiune de interes  naţional, situată  pe versantul vestic al masivului vulcanic Ciomad, în defileul Oltului la 650 m altitudine medie, în mijlocul unor păduri de brazi şi foioase.

Contextul geografic şi bogăţia factorilor terapeutici naturali, bioclima, numeroasele surse de ape minerale, gazele naturale şi apele termale au favorizat dezvoltarea balneologiei de specialitate medicală de tip conservator prin care se folosesc factorii naturali de cură.


Factorii naturali de cură ai staţiunii

 • Apa minerala de la izvoarele nr. 7 şi 8 este captată și prin conducte ajunge în Baza de Tratament Tuşnad, unde este utilizat în cele două bazine şi la băi individuale în căzi.
 • Clima – climatoterapia (emanaţii tonice stimulente, aeroioni negativi şi aerosoli – bioclimat relaxant, sedativ).
 • Apele minerale – carbogazoase, clorurosodice, calcice, magneziene, feruginoase, bicarbonate, hipotone – folosite in mod tradiţional pentru efectele lor vasodilatatoare în profilaxia, terapia şi recuperarea bolnavilor cardiovasculari – cură externă,  - cură internă.
 • Gazele naturale – Mofeta – emanaţii de bioxid de carbon, folosită in scop terapeutic/recuperare – in incăperi special amenajate sub forma unui „circ roman”, iar efectele lor sunt produse de acţiunea bioxidului de carbon  resorbit prin tegumente, la care se adaugă efectele bioxidului de carbon inhalat, ca şi efectele aeroionizării crescute. Mofeta aflata în proprietatea noastră a fost recent renovată şi modernizată. Procedurile se efectuează numai la indicatie medicală sub supraveghere medicala la nivel de asistenta.

Pentru cură internă se utilizează apa minerala carbogazoasă de la izvoarele nr. 2, 3 și 4.

Pentru cura externă sunt folosite tratamentele balneare. 
Folosirea factorilor naturali de cură – clima, apele  minerale carbogazoase, gazul mofetic – se focalizează asupra aparatului cardiovascular, prin acţiunea marcată  vasodilatatoare periferică, urmată de efect hipotensor.

Afecţiunea principală tratată in cadrul complexului balnear din Băile Tușnad este cea cardiovasculară. Afecţiuni complementare reumatismal, sistem nervos, digestiv, endocrin.


Tratamente medicale

Tipuri de tratamente pe afecţiunea cardiovasculară sunt: băi CO2, mofete, băi galvanice, masaj, etc.  Afecţiunile cardiovasculare care au indicaţii de cură balneară, sunt:

 1. Cardiopatiile ischemice cronice
 2. Hipertensiunea arterială
 3. Valvulopatiile
 4. Arteriopatiile periferice
 5. Bolile venoase cronice
 6. Subiecții cu factori de risc pentru bolile cardiovasculare
 7. Afecţiunile neurologice centrale
 8. Cure balneogeriatrice

Cercetări efectuate de Universitatea de Medicină și Farmacie "Iuliu Hațieganu":

Efectele Terapeutice ale apelor minerale carbogazoase in recuperarea cardiovasculara PDF


Terapii balneare cu apa minerala

Baia  cu apa minerala carbogazoasa este  o metoda de tratament utilizata in  profilaxia si tratamentul unor afectiuni cardiovasculare in unele statiuni balneare din tara noastra. Apele minerale carbogazoase sunt rezultatul filtrarii apelor de adancime prin soluri vulcanice, care contin bioxid de carbon. Cel mai important efect este cel  direct al bioxidului de carbon, care se resoarbe prin tegument, cu un coeficient de resorbtie de 30-35ml/min./mp suprafata corporala. Se produce o excitatie a receptorilor vasculari si o dilatare papilara cutanata, responsabila de eritemul tegumentelor.

Asupra aparatului cardiovascular baia carbogazoasa are ca si  efecte: scaderea  rezistentei  periferice prin actiunea directa a bioxidului de carbon asupra arteriolelor si anastomozelor arterio-venoase; cresterea debituuil cardiac, atat cel sistoloc cat si cel diastolic, dar nu prin mecanism central ca  la baia calda, ci prin vasodilatatie pasiva periferica la inceput, fara o intoarcere venoasa crescuta,dar mai apoi, prin acumulare in sistemul venos cutanat, va creste intoarcerea venoasa spre cordul drept, cu o umplere diastolica mai mare si cu cresterea debitului bataie.

Baia  cu apa minerala carbogazoasa creste fluxul sanguin arteriolar din piele, efectul vasodilatator fiind direct proportional cu concentratia de bioxid de carbon din baia minerala. Efectul curelor externe cu ape minerale carbogazoase se bazeaza atat pe actiunea mecanica si termica, cat si pe calitatile chimice ale bioxidului de carbon, influenta sa fiind fie locala , fie postresorbtiva.

Baia cu apa minerala carbogazoasa este o metoda de tratament utilizata si  in statiunea balneoclimaterica Baile Tusnad in cadrul bazei de tratament sub supravegherea unor experti medicali calificati, intr-un mediu placut, aproape de natura .

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: Error validating access token: Session has expired on Sunday, 07-Jun-20 04:40:11 PDT. The current time is Thursday, 06-Aug-20 02:43:50 PDT.
Type: OAuthException
Solution: See here for how to solve this error

2 months ago

Hotel O3zone

Vă mulțumim că ați fost alături de noi în această perioadă grea cu mesajele voastre frumoase. 🤗💕
Contăm pe voi pentru repornirea turismului după 3 luni de activitate suspendată! 🧳🌲🌍
Sperăm că ne susțineți în continuare prin rezervarea sejurului vostru în staţiuni din țară.

#cumpărăromânește are ca scop susținerea producătorilor și serviciilor românești:
🇹🇩 Îmi petrec timpul liber și vacanțele aici!
🇹🇩 Cumpăr produse și servicii românești!
www.o3zone.ro
... See MoreSee Less

View on Facebook