fbpx

Traseul nr. 1

Băile Tuşnad - Turnul Apor - Dealul Ludmilla - Băile Tuşnad

 

 • Marcaj: punct roşu.
 • Lungimea traseului: 50 min - 1 ora.
 • Distanţa de parcurs: 1,5 km.
 • Diferenţă de nivel: 68 m.

Cel mai scurt, cel mai uşor traseu, recomandabil pentru toate vârstele. Este primul traseu marcat din Băile Tuşnad.

Traseul turistic porneşte din mijlocul staţiunii, din faţa biroului de turism. Trece pe lângă Hotelul O3ZONE, apoi merge pe strada Voinţa, lângă Cofetăria Veveriţa, policlinica balneară, izvoarele Mikes şi Apor şi ajunge la marginea pădurii. Aici se termină strada pavată, traseul continuă pe o potecă bine bătătorită. După cam 10 minute traseele marcate cu punct roşu şi cruce roşie se despart. Ultimul urcă spre Lacul Sfânta Ana, primul se întoarce spre stânga şi continuă pe versantul muntelui Surduc aproape pe orizontală. După cca. 10 minute apare turnul Apor (la altitudinea de 701 m). După punctul de belvedere drumul întoarce mai întâi spre dreapta, apoi spre stânga, ocolind izvoarele unui mic pârâu. Pe mica vale coboară o potecă care ajunge în staţiune lângă Hotelul Ciucaş. La 15-20 minute de mers de la Turnul Apor ajungem pe o mică poiană amenajată cu bănci. De aici, după cam 100 m spre vest ajungem la punctul de belvedere Ludmilla. (725 m).

Drumul de întoarcere în staţiune este de fapt o stradă largă, cu case, cabane noi, care se termină în spatele Hotelului Ciucaş, pe strada Voinţei.


Traseul nr. 2

Băile Tuşnad - Lacul Ciucaş - Stânca Şoimilor

 

 • Marcaj: triunghi roşu.
 • Lungimea traseului:  1 - 2 ora.
 • Distanţa de parcurs:  2,5 km.
 • Diferenţă de nivel:  189 m.

Traseu recomandat pentru turişti antrenaţi, cu condiţie fizică corespunzătoare. Este contraindicat pentru bolnavii de inimă, a sistemului circulatoriu şi respiratoriu, de reumatism şi alte boli ale articulaţiilor, cartilajelor.

Traseul porneşte de la parcarea centrală, trece şoseaua naţională şi merge în sus, spre Ciuc. După 170 m coboară pe strada Ciucaş, spre stânga, traversează linia ferată, apoi, paralel cu traseul acestuia ajunge la podul Oltului. Pentru prima porţiune există şi varianta de a coborî la lacul Ciucaş pe scările din spatele bisericii catolice. Trecând podul Oltului drumul se bifurcă. Spre stâmga putem ajunge la camping şi la mofetă. Spre dreapta continuă traseul marcat cu triunghi roşu urcă spre Stânca Şoimilor. Trece printr-o poiană mică, şi urcă pe drumul forestier care duce spre Cariera Carpitus. Marcajul, după numai 25 metrii părăseşte drumul, trece pârâul Corbului şi urcă pe 18 serpentine pe versantul abrupt al Stâncii Şoimilor.

Mai mult


Traseele nr. 3. şi nr. 3/A

Băile Tuşnad - Cabana Lacul Sfânta Ana

 

 • Marcaj:  cruce roşie până la cabană, triunghi albastru pe Ciomatul Mare.
 • Lungimea traseului:   pentru urcare 3-3 1/2 h, pentru coborâre 2-2 1/2 h
 • Distanţa de parcurs:  6km.
 • Diferenţă de nivel:   54 m.

Cel mai scurt, cel mai uşor traseu, recomandabil pentru toate vârstele. Este primul traseu marcat din Băile Tuşnad.

Cei mai mulţi turişti aleg acest traseu foarte dificil, abrupt, neştiind că există alte trasee mai uşor de parcurs, care solicită mai puţin muşchii şi plămânii turistului pentru a ajunge la acelaşi obiectiv: Lacul Sfânta Ana. Traseul este recomandat numai pentru cei cu condiţie fizică excelentă. Iarna este aproape impracticabil din cauza pericolului de alunecare, cu un pericol însemnat de a "dobândi" nişte amintiri nedorite sub forma unor fracturi ale mâinilor şi picioarelor. Şi pe timp de vară se recomandă folosirea traseului numai pentru coborâre la Băile Tuşnad.

Mai mult


Traseele nr. 4. şi 4/A

Băile Tuşnad - Vf. Cetăţii - Cabana Sfânta Ana - Muchia Lacului - Bixad

 

 • Marcaj:  linie albastră; punct albastru până la Vf. Cetăţii.
 • Lungimea traseului:    urcare 4-5 h, coborâre 3 1/2-4 h.
 • Distanţa de parcurs:  14 km.
 • Diferenţă de nivel: 560 m.

Traseul este recomandat pentru cei cu condiţie fizică bună. Practicabil tot anul.

Traseul porneşte din centrul staţiunii Băile Tuşnad, din parcarea centrală. Marcajul linie albastră urmăreşte şoseaua până la benzinărie, unde urcă spre dreapta spre "cantina nr. 5", în ruine azi. Pe marginea pădurii începe poteca care urcă pe marginea pârâului Cetăţii printre stănci. După un urcuş abrupt de 45 de minute ajungem la o bifurcaţie, în care urmăm poteca din stânga, cea marcată. După alte 15 minute ajungem la marginea platoului Vârfului Cetăţii la drumul vechi care urca pe acesta.

Mai mult


Traseul nr. 5

Pârâul Vârghiş - Poiana Mohoş - Cabana Sfânta Ana

 

 • Marcaj:  triunghi galben
 • Lungimea traseului:    în urcare 2 h, în coborâre 1 1/2 h.
 • Distanţa de parcurs:   5,5 km.
 • Diferenţă de nivel:  420 m.

Traseu recomandat în toate anotimpurile, pentru toate categoriile de vârstă.

La ieşirea dinspre nord a staţiunii Băile Tuşnad, după 1,25 km - spre Miercurea-Ciuc - din şosea pleacă în dreapta un drum forestier străjuit de plopi, drumul forestier Vârghiş. O bună porţiune a drumului este practicabil şi cu autoturism. După 1,2 km drumul traversează valea pârâului, şi după alte 750-800 m, spre stânga pleacă drumul forestier Haramul Mare, care urcă până în valea pârâului Veress. De la bifurcaţie spre dreapta traseul marcat cu triunghi galben ajunge după 250 m într-o mică poiană. La marginea acestuia se află un mic refugiu vânătoresc.

Mai mult