fbpx

Băile Tușnad

OZON s.n. - Corp gazos de culoare albăstruie, cu miros caracteristic, a cărui moleculă se compune din trei atomi de oxigen, care se găsește în natură sau se poate obține prin descărcări electrice în aer și este folosit ca antiseptic și la sinteze organice. fr. ozone. Staţiunea Băile Tuşnad este una dintre cele mai frumoase staţiuni balneare din ţară. Un tărâm flancat de munţii Harghitei, străbătut de râul Olt şi oglindit de lacul Ciucaş, un loc unde liniştea şi frumuseţea peisajului întregesc pitorescul peisajului.

Supranumită şi ”mica Elveţie”, această staţiune primeşte această denumire nu doar datorită încadrării geografice într-un spaţiu muntos, dar şi datorită clădirilor vechi de tip elveţian ce datează din sec. XX. Principalele atracţii turistice ale acestei staţiuni sunt : Lacul Ciucaş, Bastionul Apor, Stânca Şoimilor, Lacul Sf. Ana, pârtia de schi, Stâncile Turnuri şi nu în ultimul rând izvoarele de apă minerală folosite pentru tratarea diverselor boli.

Referitor la proprietățile de vindecare ale acestor ape, în popor circulă o legendă. Legenda spune că demult, exista un câmp plin de izvoare ce țâșneau zgomotos la suprafață, pe care localnicii datorită susurului gălăgios l-au numit ”câmpul vorbitor”. Conform legendei, calitățile curative le-ar fi descoperit un tânăr păstor, care umbla desculț, cu picioarele pline de răni nevindecabile.

Trecând în mod repetat prin ”câmpul vorbitor”, nu mică i-a fost mirarea când a descoperit că rănile i s-au vindecat ca prin farmec. Vestea apelor miraculoase din câmpul vorbitor s-a răspândit repede prin satele dimprejur și astfel izvoarele au început să atragă tot mai mulți vizitatori.


Obiective turistice

Partie ski Tusnad

Partie de ski Tușnad reprezinta o parte relativ noua recomandata schiorilor începători, deoarece are un grad scăzut de dificultate. Partia are o lungime de 500 m și este dotata cu teleschi și tunuri de zăpada.

Stânca Șoimilor

Stanca Șoimilor este situata în apropierea Băilor Tușnad, pe malul drept al Oltului, fiind amplasata la altitudinea de 824 m și având o suprafața totala 1,5 ha.

Biserica Ortodoxa

În centrul stațiunii se afla Biserica Ortodoxa, a cărei construcție a fost începuta în 1939, reluata în 1955 și terminata abia în 1978.
Biserica a fost pictata in anii 1971 - 1977 de pictorul Eugen Profeta din Bucuresti.

Biserica Romano-Catolica

Biserica construită între 1982-83. Turnul a fost construit în 1990, de arhitect Albert Márton, constructorii ing. Szász István, dulgher Ferencz Sándor, zidar Urkon András, pe vremea preotului paroh Incze Dénes şi a administratorului Bálint Péter.

Lacul Ciucaș

Lacul Ciucaș din mijlocul stațiunii a fost creat în scopuri turistice folosindu-se apa râului Olt.

Turnul Apor

Turnul Apor din Băile Tușnad a fost construit în anul 1883 și restaurat cel mai recent în 2008. Situat la o altitudine de 761 de metri, bastionul nu a avut niciodată un rol strategic, ci este doar un punct de belvedere.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfânta Ana este un lac vulcanic, fiind singurul astfel de lac de pe întreg teritoriul României. Este situat în masivul Ciomatu, de pe stânga Oltului, în apropiere de Băile Tușnad

Tinovul Mohoș

1056 m, situat lângă lacul Sf. Ana, declarat parc natural, habitat pentru specii rare de plante. Pe vremuri erau un lac cu o întindere de patru ori mai mare decât ce a lacului Sf. Ana.


Vegetație și faună

Fauna

Fauna este foarte bogata, compusa din diverse specii de: fluturi (fluturele amiral-rosu, fluturele-de-varza, fluturele ochi de paun de zi); amfibienii (buhaiul de balta cu burta galbena); insecte (libelula, baligarul, furnica rosie de padure, viespea-furnica, buburuza, plosnita de padure, musca scorpion); pasari (pitigoiul de creasta, alunarul, huhurezul mare, ciocanitoarea pestrita mare, uliul porumbar) si mamiferele specifice padurilor din tara noastra.

Vegetație

În imediata vecinătate a oraşului Băile Tuşnad, se află Rezervația Naturală Protejată Piatra Şoimilor (cu o suprafaţă de doar 1,5 hectare) ce se încadrează în lanţul eruptiv al Munţilor Harghitei de Sud și este situată pe versantul estic al conului Muntelui Pilişca (824 m altitudine), cu aflorimente de andezite (rocă vulcanică) sub formă de turnuri şi se înălţă deasupra zonei cu 50-60 metri.

Vegetaţia Pietrei Şoimilor e constituită din specii de plante caracteristice habitatelor uscate şi stâncoase spre exemplu: vulturica lui Teleki (Hieracium telekianum), care este un endemism local, vulturica onaltă (Hieracium piloselloides), urechelniţa (Jovibarba hirta), şoaldina mare (Sedum maximum), şoaldina acră (Sedum acre), borşişorul (Sempervivum marmoreum), pojarniţa perforată (Hypericum perforatum), drobul de munte (Cytisus hirsutus).

Mai mult