1. Útvonal

Tusnádfürdő – Apor-bástya – Ludmilla-kilátó – Tusnádfürdő

 

 • Jelölés: piros pont
 • Útvonal hossza: 50 perc – 1 óra
 • Távolság: 1,5 km
 • Szintkülönbség: 68 m

A legrövidebb, legkönnyebb útvonal, minden korosztály számára ajánlott. Ez a legelső jelölt útvonal Tusnádfürdőn.

A turistaút az üdülőhely központjából indul, a turisztikai iroda elől. Érinti az O3Zone szállodát, majd a Voinţa (Akarat) utcán továbbhaladva elhagyja a Mókus Cukrászdát, a balneoterápiás kezelőközpontot, a Mikes és Apor borvízforrásokat, és megérkezik az erdő szélére. Itt végződik az utca, amelynek helyét erdei ösvény veszi át. Körülbelül 10 perc elteltével a piros pont és a piros kereszt jelzések különválnak. Ez utóbbi a Szent Anna-tóhoz vezet, míg előbbi balra fordul, és a Szurdok-tető oldalában vízszintesen halad tovább. Újabb 10 perc elteltével megjelenik az Apor-bástya (701 m tengerszint feletti magasságban). Innen az út jobbra, majd balra fordul, megkerülve egy kis patak forrását. A völgyön ösvény fut le a fürdőtelepre, a Csukás szálló mellé. Az Apor-bástyától 15-20 percre egy tisztás következik padokkal kialakítva. Innen kb. 100 méternyire nyugatra található a Ludmilla-kilátó (725 m).

Az üdülőhelyre egy széles úton térhetünk vissza,  a Csukás szálló mellett érkezünk meg a Voinţa (Akarat) utcába.

2. Útvonal

Tusnádfürdő – Csukás-tó – Sólyomkő

 

 • Jelőlés: piros háromszög
 • Útvonal hossza: 1-2 óra
 • Távolság: 2,5 km
 • Szintkülönbség: 189 m

Ez az útvonal edzett, jó fizikai kondícióban lévő turisták számára ajánlott. Ellenjavallott szív-, keringési és légúti megbetegedésekben, reumában és egyéb ízületi betegségekben szenvedőknek.

Az útvonal a központi parkolóból indul, átkel az országúton, és Csíkszereda irányába halad. 170 m után a Csukás utcától balra kanyarodva keresztezi a vasútvonalat, majd a töltéssel párhuzamosan haladva eljut az Olt-hídhoz. Az első útszakasz esetében lehetőség van arra is, hogy a katolikus templom mögötti lépcsőn ereszkedjen le a Csukás-tóhoz. Az Olt-hídon áthaladva az út kettéválik. Bal oldalon található a kemping és a mofetta, míg jobb oldalon folytatódik a piros háromszöggel jelölt út a Sólyomkőig. Áthalad egy kis tisztáson, és felkapaszkodik a Carpitus kőfejtőhöz vezető erdei útra. 25 méter után a jelzés letér az útról, áthalad a Hollók-patakán, és 18 serpentin kapaszkodik egyre feljebb a Sólyomkő meredek oldalán.

25-30 perces kapaszkodó után az erdő ritkulni kezd, és egy kisebb sziklához érkezünk, a Sólyomkő déli oldalán. Kissé jobbra indulva elhagyjuk az ösvényt, és kb. 10 m után óvatosan felkapaszkodunk egy meredek lejtőn. Itt hirtelen egy sziklán találjuk magunkat, de még nem értük el a célunkat, amely balra (északra) már látszik. E rövid kitérő után visszatérünk a piros háromszöggel jelzett ösvényre, 3-4 percig haladunk északra, amíg a szürke sziklacsoporthoz nem érünk. Elértük a Sólyomkőt, amelynek tetején kereszt áll, intő jelként a vakmerőknek! Alattunk 200 m-es mélység, ahonnan megcsodálhatjuk a kilátást, az Olt szurdokát és a hatalmas Csomád-hegységet.

3. és 3/A. Útvonal

Tusnádfürdő – Szent Anna-tó menedékház

 

 • Jelölés: piros kereszt a menedékházig, kék háromszög a Nagy-Csomádra
 • Útvonal hossza: 3-3 és fél óra felfelé, 2-2 és fél óra lefelé
 • Távolság: 6 km
 • Különbségszint: 54 m

Ez az útvonal edzett, jó fizikai kondícióban lévő turisták számára ajánlott. Ellenjavallott szív-, keringési és légúti megbetegedések esetén, reumában és egyéb ízületi betegségekben szenvedőknek.

A legtöbb turista ezt a nagyon nehéz, meredek útvonalat választja a Szent Anna-tóhoz, mert nem tud róla, hogy vannak könnyebb, egyszerűbb útvonalak is, amelyek jóval kevesebb energiát igényelnek. Ez az útvonal csak kiváló fizikai kondícióval rendelkező személyek számára ajánlott. A csúszásveszély miatt télen szinte lehetetlen járni rajta, fennáll a kéz- és lábtörés veszélye. A nyár folyamán is jobb, ha csak a Tusnádfürdőre való visszatéréshez használjuk.

 

A Komlos-patak jobb oldalán piros kereszttel jelzett, 32 szerpentinből álló ösvény kanyarog a hegyen. Az útvonal a megszokott helyről indul. Kezdetben együtt halad a piros pontjelzéssel, majd az Akarat utcán végighaladva belép az erdőbe. Kb. tíz perc emelkedő után a két jelzés szétválik. A piros keresztes ösvény 3.2 km-en szűk, kanyarokkal teli szerpentinen halad a Nagy- és Kis-Csomád közötti hegynyeregig, 1210 m magasságban. Az ösvény sűrű fenyő- és lombhullató erdőkön halad át. Az első pihenőhely a nyereg kis tisztásán található, ahol a Vártetőről érkező kék csíkkal jelzett útvonal találkozik a piros kereszttel jelzett útvonallal. A tisztást elhagyva újra belépünk az erdőbe, és nagyrészt vízszintesen haladunk tovább. A gerincen – a kráter szélén – egy bükkfán található jelzés figyelmeztet a kék háromszöggel jelzett ösvényre, amely egy 30 perces kitérővel elvezet a Nagy-Csomád 1301 m magas csúcsára. A helyenként nehezen járható vadászösvény felmászik a hegygerincre. Az utolsó szakasz meredeken kúszik fel a csúcsra a fenyőerdők sűrűjében. A csúcs után egy újabb szakasz következik, ezúttal ritkás lombhullató erdőben. Visszafelé a Mohos-pusztáját, a Szent Anna-tó vízválasztóján megépült turistaházat (1065 m) és a kempinget érintjük.

4. és 4/A. Útvonal

Tusnádfürdő – Vártető – Szent Anna menedékhéz – Tóbérce – Bükszád

 

 • Jelölés: kék csík; kék pont a Vártető felé
 • Útvonal hossza: felfelé 4-5 óra, lefelé 3 és fél-4 óra
 • Távolság: 14 km
 • Szintkülönbség: 560 m

Az útvonal jó fizikai kondícióval rendelkező személyeknek ajánlott, gyakorlatilag egész évben járható.

Az út Tusnádfürdő központjából, a központi parkolótól indul. A kék csíkjelzés követi az országutat a benzinkút felé, majd feltér az 5-ös számú kantin irányába. Az erdő szélén kezdődik az ösvény, amely a Vár-Vápa-patak bal oldalán kapaszkodik felfelé a sziklák között. 45 perces emelkedőt követően egy elágazáshoz érünk, ahol a baloldali ösvényt, a jelölt utat követjük. További 15 perces mászás után elérjük a Vártető szélét és a régi utat, amely felmászik rá.

Itt ágazik el balra a kék csíkkal jelölt turistaútvonalból a kék ponttal jelzett 4/A ösvény, amelyen továbbhaladva 15 percen belül a várhoz érünk. Miután visszatérünk a nyeregbe, utunkat a kék csíkkal jelölt útvonalon folytatjuk. 150 m után baloldalon a Tiszás-patakról felfelé jövő utat találjuk. Déli irányban továbbhaladva öreg fenyőerdőben haladunk a két Csomád nyerge felé. 8-10 perc után az ösvény átkel a Vár-Vápa-patakon, és délkelet felé tart. Itt következik az útvonal legmeredekebb, legnehezebb szakasza a Szurdok-tető és a Nagy-Csomád között. Néhány kanyar után az ösvény a csúcsok közötti nyeregre érkezik, ahol találkozik a Tusnádfürdőről feljövő piros kereszttel jelölt ösvénnyel. Innen a két jelzés együtt halad a Szent Anna menedékházig. A sátortáboron áthaladva utunkat a kráter szélén, enyhe emelkedőn folytatjuk. 15 perc (1 km) után kiérünk az erdő szélére, ahol 90 °-os szögben jobbra fordulunk. Itt, a Tóbércén élvezzük a csodálatos kilátást dél felé. Az erdőben folytatjuk utunkat, ahol találkozunk a bükszádi Unio Moteltől feljövő, kék kereszttel jelölt ösvénnyel. 20 perc elteltével elhagyjuk az erdőt, és az Alsósó patak jobb oldalán nyílt helyen haladunk tovább Bükszádra.

5. Útvonal

Vargyas-patak – Mohos-puszta – Szent Anna menedékház

 

 • Jelölés: sárga háromszög
 • Útvonal hossza: felfelé 2 óra, lefelé 1, másfél óra
 • Távolság: 5.5 km
 • Szintkülönbség: 420 m

Minden évszakban, minden korosztály számára könnyen járható útvonal.

A  Tusnádfürdő üdülőhely északi kijáratánál, 1,25 km távolságra Csíkszereda felé, az országúttól jobbra kitér egy nyárfákkal szegélyezett erdei út, a Vargyas-patak útja. Az útvonal jó része autóval is bejárható. 1.2 km után az út áthalad a patak völgyén, majd további 750-800 m után balra találjuk a Nagy-Haramot övező erdei utat, amely a Veres-patak szurdokában ér véget. Az elágazástól jobbra, a sárga háromszöggel jelölt ösvény 250 méter után elér egy kis tisztásra, amelynek szélén vadászles áll.

Azok, akik mostanig autóval utaztak, itt elhagyhatják a járművüket. Az útvonal balra felfelé tart a nyirkos erdőben, a Mohos-csúcs és a Fű-Haram nyugati oldalán. 15 perc után elérünk egy hosszúkás tisztást, majd egy újabb 15 perces sétát követően másik tisztásra érkezünk, ahol nagy eséllyel találkozhatunk őzekkel vagy szarvasokkal. Itt a fenyőerdőket felváltják a bükkerdők, jobbra és balra is kisebb ösvények keresztezik utunkat. A jelzett ösvényen haladunk, amíg ki nem érünk a Mohos-csúcs és a Nagy-Csomád közötti nyeregbe. Innen az ösvény leereszkedik a Mohos-tisztásra, ahol csatlakozik a piros ponttal jelölt útvonalhoz. Ettől a ponttól a Szent Anna menedékház 1,5 km-re található. A jelzéseket követjük a Mohos-tőzegláp mentén, áthaladunk a Mohos-pusztán, és végül megérkezünk a Szent Anna menedékházhoz.