Tusnádfürdő

OZON n. - Kékes színű, jellegzetes szagú gáznemű test, amelynek molekulája három oxigénatomból áll, a természetben előfordul, vagy a levegőben elektromos kisüléssel nyerhető, és fertőtlenítőszerként, valamint a szerves szintézisben használják. Tusnádfürdő az ország egyik legszebb hegyi üdülőhelye. A Hargita-hegység által szegélyezett, az Olt folyó által átszelt és a Csukás-tó által tükrözött föld, egy olyan hely, ahol a táj nyugalma és szépsége összefonódik a festői tájjal.

A "Kis Svájc" becenévre hallgató üdülőhelyet nemcsak a hegyvidéki földrajzi elhelyezkedése miatt nevezik így, hanem a 17. századból származó, svájci stílusú épületek miatt is. Az üdülőhely fő turisztikai látványosságai a következők: A Csukás-tó, az Apor-bástya, a Sólyomszikla, a Szent Anna-tó, a sípálya, a Toronyszirtek és nem utolsósorban a különböző betegségek kezelésére használt ásványvízforrások.

A nép körében legenda kering e vizek gyógyító tulajdonságairól. A legenda szerint réges-régen volt egy mező, amely tele volt zajosan a felszínre törő forrásokkal, és amelyet a helyiek "beszélő mezőnek" neveztek el hangos zúgása miatt. A legenda szerint gyógyító tulajdonságait egy fiatal pásztorfiú fedezte fel, aki mezítláb járt, lábai tele voltak gyógyíthatatlan sebekkel.

Ahogy többször is áthaladt a "beszélő mezőn", megdöbbenve tapasztalta, hogy sebei varázsütésre begyógyultak. A beszélő mező csodatévő vizének híre gyorsan elterjedt a környező falvakban, és a források egyre több látogatót kezdtek vonzani.

 

Látnivalók, amelyeket télen érdemes megnézni

Tusnadi síelés

A tusnádi síterep egy viszonylag új terület, amelyet a kezdő síelőknek ajánlunk, mivel alacsony a nehézségi foka. A sípálya 500 m hosszú, sífelvonókkal és hóágyúkkal felszerelt.

Sólyomkő

Sólyomkő, Tusnádfürdő közelében, az Olt folyó jobb partján, 1,5 hektáros területen fekszik. Sólyom-kő egy andezit sziklabérc, ami 824 méteren emelkedik a magasba, egy fakereszt található rajta. Csodaszép lelátás nyílik Tusnádfürdőre.

Ciucaș-tó

Az üdülőhely közepén található Ciucaș-tó az Olt folyó vizének felhasználásával jött létre turisztikai célokra.

Szent Anna-tó

A Szent Anna-tó vulkanikus eredetű tó, az egyetlen ilyen tó Romániában. A Csomád hegységben található, az Olt folyó bal partján, a Băile Tușnad közelében.

Mohos-tőzegláp

1056 m, a Szent Anna-tó közelében található, természeti parkká nyilvánított, ritka növényfajok élőhelye. Egykor a Szent Anna-tó négyszerese volt.

Apor-bástya

A Tusnádfürdőn található Apor-bástya 1883-ban épült, és legutóbb 2008-ban restaurálták. A 761 méter magasan fekvő bástya soha nem töltött be stratégiai szerepet, csupán kilátóhely.

Fauna és Vegetáció

Fauna

Az állatvilág nagyon gazdag, különböző fajokból áll: lepkék (vörös admirális lepke, szakállas lepke, pávaszemes lepke); kétéltűek (sárgahasú bagoly); rovarok (szitakötő, halászlégy, vörös erdei hangya, darázs-tündér, katicabogár, fakopáncs, skorpiólegy); madarak (fakopáncs, vakond, fülesbagoly, fakopáncs, galambász) és az országunk erdeire jellemző emlősök.

Vegetáció

A Tusnádfürdőn közvetlen közelében található a Sólyomkő Természetvédelmi Terület (mindössze 1,5 hektáros területű), amely a Dél-Hargita-hegység kitörési láncolatának része, és a Pilișca-hegy kúpjának keleti lejtőjén (824 m magasságban) található, torony alakú andezit (vulkáni kőzet) felszínre törésekkel, és 50-60 méterrel emelkedik a terület fölé.

A Sólyomkő növényzetét például száraz és sziklás élőhelyekre jellemző növényfajok alkotják: Teleki-sas (Hieracium telekianum), amely helyi endemikus, a magas sas (Hieracium piloselloides), az euraszténia (Jovibarba hirta), a nagy magyal (Sedum maximum), a savanyú magyal (Sedum acre), a borágó (Sempervivum marmoreum), a perforált magyal (Hypericum perforatum), a hegyi cserebogáncs (Cytisus hirsutus).

A nyári hónapokban a két patak (Holló és Bányász) tiszta vízfolyása mentén megcsodálhatjuk a birkasalátát (Telekia speciosa), amely néha a 2 méteres magasságot is elérheti. A rezervátum növényvilágának általános képe jellegzetes megjelenést mutat (fordított rétegződés), ami a hőmérséklet-inverzió meteorológiai jelenségének köszönhető (lásd éghajlati jellemzők). Tusnádfürdő környékén, 650 m magasságban a hidegebb éghajlathoz alkalmazkodott tűlevelűek, míg magasabban, Piatra Șoimilor felé, 800 m magasságban a magasabb hőmérséklethez alkalmazkodott lombhullató fák találhatók. A Sólyomkőt tűlevelű és lombhullató erdők veszik körül, amelyek különböző fajokból állnak: mogyoró (Corylus avellana), gyertyán (Carpinus betulus), bükk (Fagus sylvatica), hegyi kőris (Acer pseudoplatanus), nyárfa (Populus tremula), tölgy (Quercus robur), nyír (Betula pendula), szil (Ulmus glabra), lucfenyő (Picea abies), ezüstfenyő (Abies alba) vagy erdeifenyő (Pinus sylvestris).