Tusnádfürdő

Tusnádfürdő az egyik legszebb hegyvidéki üdülőhely, nemcsak Hargita megyében, hanem az országban is: méltán nevezik a „Hargita gyöngyszemének". Tusnádfürdő nemzeti érdeklődési központ, a Csomád vulkanikus hegység nyugati lejtőjén, az Olt szurdokvölgyében, 650 m tengerszint feletti magasságban fekszik, fenyő- és lombhullató erdők közepén.

Földrajzi elhelyezkedése és a természeti terápiás tényezők gazdagsága – bioklíma, számos ásványvíz-forrás, földgázok és termálvizek – hozzájárult az orvosi balneológia kialakulásához, amely terület a fennebb felsorolt természeti tényezőket használja a gyógyításhoz.

Az üdülő természeti tényezői

 

 • Az ásványvíz a 7-es és 8-as számú forrásokból vezetékeken át jut el a kezelőbázisba. Az ásványvizet a medencékben és a kádfürdőkben használják.
 • Klíma- és klimatoterápia (erősítő, serkentő emanáció, negatív ion- és aeroszoltartalom – pihentető, nyugtató bioklíma).
 • Az ásványvizeket – szénsavas; só-; kalcium-; magnézium-; vas-; bikarbonát-; hypoton-tartalmú – hagyományosan értágító hatásuk miatt használják, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében. A kezelés két módon történhet: külsőleg vagy belsőleg.
 • Természetes gázok – mofetta –, szén-dioxid emanációk használata terápiás célokra, speciálisan, „római cirkusz" formájában elrendezett helyiségekben. Hatásukat a bőrön keresztül felszívódott szén-dioxidnak köszönhetik, ehhez hozzáadódik a belélegzett szén-dioxid és a magasabb ionizáció. A tulajdonunkban álló mofettát a közelmúltban felújítottuk és korszerűsítettük. Az eljárást csak orvosi felügyelet mellett végezhetjük.

Belső tisztításhoz a 2-es, a 3-as és a 4-es számú ásványvíz-forrást válasszuk.

Külsőleg történő kezelés esetén balneoterápiás szolgáltatásainkat veheti igénybe. A természeti tényezők – éghajlat, szénsavas ásványvizek, mofetta – gyógyhatása (értágító, vérnyomáscsökkentő) a szív- és érrendszerre összpontosul.

A gyógy-komplexumunkban kezelt leggyakoribb problémák az ízületeket, a szív- és érrendszert, az idegrendszert, az emésztőrendszert és az endokrin rendszert érintő betegségek.

Orvosi kezelések

A szív- és érrendszeri problémákra irányuló kezelések típusai: ásványvíz-fürdők, mofetták , galvanikus fürdők, masszázs stb.

A balneoterápiát igénylő kardiovaszkuláris betegségek a következők:

 1. Krónikus ischaemiás szívbetegség
 2. Magas vérnyomás
 3. Szívbillentyű-zavar
 4. Perifériás arteriopátia
 5. Krónikus vénás betegségek
 6. Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel rendelkező alanyok
 7. Központi idegrendszeri rendellenességek
 8. Balneo-geriátriai kezelések

A Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kutatása: 

A szénsavas ásványvizek terápiás hatásai a szív-érrendszeri gyógyulásban PDF

Gyógykezelések ásványvízzel

A szénsavas ásványvízfürdő egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében használt módszer. A szénsavas ásványvíz a szén-dioxidot tartalmazó vulkanikus talajrétegeken áthaladó mélyvizek eredménye. Legfontosabb hatása a szén-dioxid maga, amely a bőrön keresztül szívódik fel, 30-35 ml/perc/m2 testfelszín reszorpcióval.

A szénsavas ásványfürdő növeli az arterioláris véráramlást, értágító hatása közvetlenül arányos az ásványvízfürdő szén-dioxid koncentrációjával. A külsőleg alkalmazott szénsavas ásványvizek gyógyhatása mechanikai és termikus hatásokon, valamint a szén-dioxid kémiai tulajdonságain alapszik.

A szénsavas ásványvízfürdő a tusnádfürdői központ egyik kezelési módszere, amely képzett orvosok felügyelete alatt történik, természethez közeli, kellemes környezetben.

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue