Tusnádfürdő

Tusnádfürdő az egyik legszebb hegyvidéki üdülőhely, nemcsak Hargita megyében, hanem az országban is: méltán nevezik a „Hargita gyöngyszemének". Tusnádfürdő nemzeti érdeklődési központ, a Csomád vulkanikus hegység nyugati lejtőjén, az Olt szurdokvölgyében, 650 m tengerszint feletti magasságban fekszik, fenyő- és lombhullató erdők közepén.

Földrajzi elhelyezkedése és a természeti terápiás tényezők gazdagsága – bioklíma, számos ásványvíz-forrás, földgázok és termálvizek – hozzájárult az orvosi balneológia kialakulásához, amely terület a fennebb felsorolt természeti tényezőket használja a gyógyításhoz.

Az üdülő természeti tényezői

 

 • Az ásványvíz a 7-es és 8-as számú forrásokból vezetékeken át jut el a kezelőbázisba. Az ásványvizet a medencékben és a kádfürdőkben használják.
 • Klíma- és klimatoterápia (erősítő, serkentő emanáció, negatív ion- és aeroszoltartalom – pihentető, nyugtató bioklíma).
 • Az ásványvizeket – szénsavas; só-; kalcium-; magnézium-; vas-; bikarbonát-; hypoton-tartalmú – hagyományosan értágító hatásuk miatt használják, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében. A kezelés két módon történhet: külsőleg vagy belsőleg.
 • Természetes gázok – mofetta –, szén-dioxid emanációk használata terápiás célokra, speciálisan, „római cirkusz" formájában elrendezett helyiségekben. Hatásukat a bőrön keresztül felszívódott szén-dioxidnak köszönhetik, ehhez hozzáadódik a belélegzett szén-dioxid és a magasabb ionizáció. A tulajdonunkban álló mofettát a közelmúltban felújítottuk és korszerűsítettük. Az eljárást csak orvosi felügyelet mellett végezhetjük.

Belső tisztításhoz a 2-es, a 3-as és a 4-es számú ásványvíz-forrást válasszuk.

Külsőleg történő kezelés esetén balneoterápiás szolgáltatásainkat veheti igénybe. A természeti tényezők – éghajlat, szénsavas ásványvizek, mofetta – gyógyhatása (értágító, vérnyomáscsökkentő) a szív- és érrendszerre összpontosul.

A gyógy-komplexumunkban kezelt leggyakoribb problémák az ízületeket, a szív- és érrendszert, az idegrendszert, az emésztőrendszert és az endokrin rendszert érintő betegségek.

Orvosi kezelések

A szív- és érrendszeri problémákra irányuló kezelések típusai: ásványvíz-fürdők, mofetták , galvanikus fürdők, masszázs stb.

A balneoterápiát igénylő kardiovaszkuláris betegségek a következők:

 1. Krónikus ischaemiás szívbetegség
 2. Magas vérnyomás
 3. Szívbillentyű-zavar
 4. Perifériás arteriopátia
 5. Krónikus vénás betegségek
 6. Szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőivel rendelkező alanyok
 7. Központi idegrendszeri rendellenességek
 8. Balneo-geriátriai kezelések

A Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem kutatása: 

A szénsavas ásványvizek terápiás hatásai a szív-érrendszeri gyógyulásban PDF

Gyógykezelések ásványvízzel

A szénsavas ásványvízfürdő egyes szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és kezelésében használt módszer. A szénsavas ásványvíz a szén-dioxidot tartalmazó vulkanikus talajrétegeken áthaladó mélyvizek eredménye. Legfontosabb hatása a szén-dioxid maga, amely a bőrön keresztül szívódik fel, 30-35 ml/perc/m2 testfelszín reszorpcióval.

A szénsavas ásványfürdő növeli az arterioláris véráramlást, értágító hatása közvetlenül arányos az ásványvízfürdő szén-dioxid koncentrációjával. A külsőleg alkalmazott szénsavas ásványvizek gyógyhatása mechanikai és termikus hatásokon, valamint a szén-dioxid kémiai tulajdonságain alapszik.

A szénsavas ásványvízfürdő a tusnádfürdői központ egyik kezelési módszere, amely képzett orvosok felügyelete alatt történik, természethez közeli, kellemes környezetben.

[custom-facebook-feed]